wtorek, 18 maja 2021

Szkolenia dla kół gospodyń wiejskich

 Już 24 maja 2021 r. ruszają szkolenia dla kół gospodyń wiejskich w ramach projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, które miały się odbyć na przełomie października i listopada ubiegłego roku. W związku z trwającą pandemią COVID-19  będą one realizowane w formie on-line. Weźmie w nich udział około 450 członków kół gospodyń wiejskich z dziewięciu województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

Czego można będzie się dowiedzieć na szkoleniach?

Omówione zostaną na nich m.in.:

  • możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego;
  • źródła finansowania działalności;
  • krajowe i unijne systemów jakości żywności;
  • istota krótkich łańcuchów dostaw, a za ich pośrednictwem promocji produktów;
  • dziedzictwo regionalne i kulinarnego regionu;
  • znaczenie produktów lokalnych i tradycyjnych.

Kiedy odbędą się szkolenia?

  • dla kół z województwa dolnośląskiego - 24 maja 2021 r.
  • dla kół z województwa kujawsko-pomorskiego - 25 maja 2021 r.
  • dla kół z województwa lubelskiego - 27 maja 2021 r.
  • dla kół z województwa łódzkiego - 28 maja 2021 r.
  • dla kół z województwa podkarpackiego - 31 maja 2021 r.
  • dla kół z województwa podlaskiego - 1 czerwca 2021 r.
  • dla kół z województwa pomorskiego - 8 czerwca 2021 r.
  • dla kół z województwa śląskiego - 9 czerwca 2021 r.
  • dla kół z województwa zachodniopomorskiego - 10 czerwca 2021 r.

Najpóźniej na pięć dni przed terminem każdego z wyżej wymienionych szkoleń zakwalifikowane koła powinny potwierdzić swój udział na adres e-mail a.lidzka@efrwp.com.pl lub telefonicznie: 22 639 87 63.  

Wszystkie szkolenia odbywać się będą w godzinach 10:00 - 15:00 poprzez platformę ZOOM. Przed rozpoczęciem każdego ze szkoleń uczestnicy dostaną szczegółową instrukcję, jak korzystać z platformy. Do kół zostaną również wysłane materiały szkoleniowe.

Jak przedstawia się harmonogram szkoleń?

10:00 – 10.40

Przywitanie uczestników szkolenia, kwestie organizacyjne, krótkie przedstawienie się przez KGW

10:40 – 11:40

 

11:40 – 11:50

Wykład: Lokalne, regionalne i tradycyjne produkty – dziedzictwo kulinarne, istota krótkich łańcuchów dostaw, możliwość sprzedaży produktów przez KGW – Izabella Byszewska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego)

Przerwa

11:50 – 12:50

Wykład: Żywność wysokiej jakości - krajowe i unijne systemy jakości żywności, wsparcie producentów – Grażyna Kurpińska (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego)

12:50 – 13:00

13:00 – 14:00

Przerwa

Wykład: KGW jako lider działań na rzecz aktywizacji społeczności lokalnej – budowanie partnerstw i źródła finansowania działalności – Karolina Trudnowska (Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej)

14:00 – 15:00

Networking: wymiana doświadczeń, pytania, uwagi.

Podsumowanie i zakończenie szkolenia

Projekt jest realizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego celem jest wsparcie merytoryczne podmiotów uczestniczących w rozwoju obszarów wiejskich, ułatwienie wymiany wiedzy pomiędzy tymi podmiotami oraz rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.

Więcej informacji o projekcie - zobacz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz