sobota, 11 lutego 2017

4 pomysły na herbatę

Po prawie czterech latach odkrywania różnorodnych smaków herbaty (dzięki Pardis z Iranu, Hamidzie z Syrii i Dershan z Indii) mam dziś dla Was 4 proste pomysły na to, aby herbata, którą macie zwyczaj pić zmieniła swoje oblicze. Myślę, że warto od czasu do czasu, w przypływie wolnej chwili zaparzyć herbatę trochę inaczej niż zwykle. Gwarantuję, że sprawa parzenia jest prosta, a wymiar smaku nagrodzi wasze oczekiwanie. Mam nadzieję, że ten wpis zachęci Was do odkrywania w przyszłości wspaniałego smaku herbat. Jeśli tak się stanie to za jakiś czas podsunę Wam kolejne pomysły.

1. Rozgrzewająca herbata z imbirem

składniki:
3 szklanki wody
2 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w kosteczkę
1 łyżeczka suszonego kopru włoskiego 
2 łyżeczki zielonej herbaty
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka bazylii

wykonanie:
Najpierw podgrzewamy wodę w średnim garnku, dodajemy imbir, miód, herbatę zieloną, koper i bazylię. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez ok 15 min., do momentu jak 1/3 wody wyparuje. Odcedzamy, nalewamy do filiżanek i od razu podajemy do wypicia. Po tej herbacie będzie Wam zdecydowanie cieplej.

2. Herbata energetyczna

składniki:
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
2 łyżeczki miodu
2 szklanki wody (500ml)

wykonanie:
Do czajniczka wkładamy czosnek i zalewamy go sokiem z 1 cytryny, następnie dodajemy miód i wsypujemy czarną herbatę. Osobno zagotowujemy 0,5 l wody, którą zalewamy nasze składniki. Całość parzymy 10 minut. Obowiązkowo przecedzamy i podajemy do spożycia. Gwarantuję, że połączenie czosnku z czarną herbatą odczuwalnie doda Wam energii i sprawi, że będzie się Wam jeszcze bardziej chciało żyć.


3. Herbata indyjska z mlekiem

składniki:
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kardamonu
4 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
drobno pokrojona lub starta skórka z 1 cytryny
3 szklanki wody
2 łyżeczki miodu
1/4 szklanki mleka (ok 50 ml)

wykonanie:
Do czajniczka wsypujemy herbatę, kardamon, goździki, skórkę z 1 cytryny. W oddzielnym czajniku doprowadzamy wodę prawie do wrzenia (ok 95 st.) i zalewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Parzymy ok 7 minut. Do filiżanek wlewamy mleko i dodajemy miód, a następnie zalewamy całość zaparzoną herbatką z czajniczka. Spożywamy od razu. Zapewniam Was, że zawarty w tym przepisie kardamon zapewnia tej herbacie wyjątkowy smak.


4. Herbata na poprawę snu i wyciszenie

składniki:
2 łyżeczki suszonej lawendy
2 łyżeczki suszonego rumianku
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki suszonej kocimiętki (ma ona wiele właściwości leczniczych)
2 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty
2 szklanki (500ml) wody

wykonanie:
Do czajniczka wsypujemy kocimiętkę, lawendę, rumianek, zieloną herbatę, dokładamy do tego miód. W osobnym czajniku zagotowujemy wodę. Następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Parzymy 12 minut. Przecedzamy i gorącą herbatę spożywamy godzinę przed snem.

Mam nadzieję, że ten wpis zainspiruje Was do odkrywanie nowych smaków, zapachów i aromatów. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam przyjemnych, herbacianych degustacji!

A jeśli chcecie podzielić się swoimi pomysłami związanymi z herbatą (picie, parzenie, serwowanie) to ładnie proszę o pozostawienie ich w komentarzach. Chętnie się od Was po inspiruję.

3 komentarze:

  1. Fajny wpis. Zapisuję link do niego. Muszę koniecznie herbatki spróbować 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko, zachęcam do wykonania proponowanych herbat. Życzę przyjemnych herbacianych doznań :)

      Usuń
  2. Przepisy idealne na chłodniejsze, jesienne wieczory

    OdpowiedzUsuń