Urząd Marszałkowski Wojewódzki, ogłasza konkurs „Kulinarne skarby Wielkanocy” skierowany dla mieszkańców obszarów wiejskich województwa lubelskiego na opis i przepisy tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Wielkanoc to największe święto chrześcijańskie, które
w dawnej Polsce przerodziło się w największe święto kulinarne z różnorodnością
tradycyjnych potraw na stole.
Pokarm w czasie świąt Wielkiej Nocy ma szczególne
znaczenie.
Jego święcenie jest jednym z najstarszych i najważniejszych zwyczajów
świątecznych.
Każda potrawa ma swoje symboliczne znaczenie, które
jest bardzo ważną częścią religijnego kultu i właściwego przeżywania tego
świątecznego czasu.
·
Baranek – to symbol łagodności, niewinności i
czystości oraz ofiary.
·
Jajka – najważniejsze na stole, głęboko związane z
symboliką świąt – oznaczają triumf życia nad śmiercią oraz odrodzenie
i zmartwychwstanie.
·
Mazurek – ozdoba wielkanocnego stołu, związane z Wielkim
Postem jest nagrodą za wytrwanie w poście i za jego zakończenie. Symbolizuje
kunszt i doskonałość, nieukształtowaną materię, która przemienia się
w doskonałą formę.
·
Chleb
i sól – podstawowy pokarm, który ma
znaczenie siły życia, sił moralnych i sił duchowych.
·
Chrzan
i ćwikła – unieszkodliwione nieszczęście,
by odpędzić złe duchy
i sprowadzić na rodzinę spokój.
·
Szynki,
kiełbasa, mięsa – to znak dostatku przez cały rok
oraz zdrowie dla całej rodziny.
Zwyczaje przed Wielkanocą wg tekstu z książki: „W
staropolskiej kuchni
i przy polskim stole”(aut. Marii Lemnis): „W Wielki Piątek młodzież dworska i
miejska urządzała „pogrzeb żuru i śledzia”. Gliniany garnek z żurem tłuczono,
natomiast śledzia wieszano na gałęzi za karę, iż przez sześć tygodni panował
nad mięsem, morząc żołądki ludzkie słabym posiłkiem swoim. W Wielką Sobotę
zarówno w miastach jak i po wsiach, zanoszono do kościoła jaja oraz sól, którą
po poświęceniu kładziono na świątecznym stole”.
Chcąc wspierać kultywowanie tradycji sporządzania
potraw wielkanocnych zapraszamy mieszkańców obszarów wiejskich Województwa Lubelskiego
do udziału w konkursie na kulinarne skarby wielkanocne. Przepisy powinny:
·
być
opisane według tradycji kulinarnych dotyczących danego
produktu/potrawy/przetworu i ich związek ze świętami Wielkanocy,
·
zawierać
listę składników (surowce potrzebne do wykonania specjału),
·
opisywać
sposób przygotowania,
·
do
opisu prosimy o załączenie zdjęcia lub innej formy graficznej.
Celem konkursu jest promowanie wieloletnich tradycji
kulinarnych związanych z okresem wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej
społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla świąt Wielkanocnych.
Konkurs służy aktywizacji mieszkańców Lubelszczyzny
oraz promocji dziedzictwa kulturowego regionu lubelskiego w aspekcie
kulinarnym.
W konkursie mogą brać udział osoby pełnoletnie oraz
osoby niepełnoletnie za zgodą rodziców lub ich opiekunów zamieszkujących
obszary wiejskie.
Dla laureatów konkursu przewidziano nagrody w postaci 30 zestawów zawierających
akcesoria kuchenne.
Zgłoszenia do konkursu należy przesłać w
terminie do 26 marca 2021 r. za pośrednictwem poczty
elektronicznej na adres e mailowy: konkursy@lubelskie.pl oraz tradycyjnej na adres: Departament
Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa
Lubelskiego w Lublinie, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin, z dopiskiem: Konkurs „Kulinarne skarby Wielkanocy”. Ogłoszenie
wyników konkursu nastąpi do dnia 4 kwietnia 2021 roku.
Organizatorem konkursu jest Województwo Lubelskie,
wszelkie informacje dotyczące konkursu udzielają pracownicy Departamentu
Rolnictwa
i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWL w Lublinie: tel. (81) 44 16 538 oraz (81) 44 16 802, e- mail: konkursy@lubelskie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz