Kiermasz ryb słodko-wodnych i potraw, zawody wędkarskie, pokazy kulinarne oraz wspólne gotowanie i degustacja portugalskiej zupy Caldeirada de Peixe z polskich ryb – to tylko niektóre z atrakcji premierowej edycji święta „W krainie lubelskich ryb”.
Święto odbędzie się w specjalnie wydzielonym miasteczku, gdzie królować będą produkty związane z rybactwem śródlądowym i wyroby kulinarne przygotowane z wykorzystaniem ryb słodkowodnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny. Pierwszej jego edycji będzie patronować hasło: „POLSKIE RYBY – ŚWIATOWE SMAKI”, a zaproszeni kuchmistrzowie udowodnią, że wyłowione z rodzimych stawów karpie, pstrągi czy szczupaki nadają się nie tylko do tradycyjnych dań z własnego podwórka, ale również tych zagranicznych, nawet całkiem egzotycznych. Odwiedzający Stężycę smakosze będą się mogli o tym przekonać, kosztując porcję portugalskiej zupy rybnej Caldeirada de Peixe.
Główną atrakcją kulinarnej części programu będzie konkurs na najlepszą tradycyjną potrawę regionalną, przygotowaną z wykorzystaniem ryb słodkowodnych. Organizatorzy zaplanowali także pokaz robienia łodzi i sieci oraz wystawę sprzętu do połowu ryb. Nie zabraknie oprawy muzycznej i atrakcji dla młodszych uczestników. Udział w festiwalu jest bezpłatny zarówno dla wystawców, jak i dla publiczności. Pełny harmonogram imprezy można znaleźć TU
Start: 16 lipca 2017 r., w godz. 7:00-18:00
Miejsce: Wyspa Wisła w Stężycy
Wstęp bezpłatny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz