sobota, 15 kwietnia 2017

Jajka faszerowane na 7 sposobów

Na chwilę przed świętami dzielę się z Wami 7 sposobami na faszerowane jajka. Inspirację zaczerpnęłam od mojej kuzynki, która co roku zachwyca gości różnymi kulinarnymi specjałami. Dziś wybrałam się do niej na kawę i wróciłam "bogatsza" o nowe niebanalne pomysły na wielkanocne jaja. Mam nadzieję, że jeśli nie dziś to w przyszłości skorzystacie z tej siedmiokolorowej i smakowej opcji. W każdym poniższym przypadku bazą  jest 7 żółtek ugotowanych na twardo + dodanie i zmieszanie wszystkich poniższych składników. Jeśli lubicie gładkie farsze poniższe składniki mogą być również zblendowane.

1. Farsz brokułowy
10 różyczek brokuła
5 łyżek zielonego groszku
plaster gorgonzoli
posiekany ząbek czosnku
posiekana pietruszka
jogurt grecki
pieprz i sól do smaku

2. Farsz z czerwonego buraka
1 ugotowany i starty burak
2 starte ogórki kiszone
6 pokruszonych orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
pieprz i sól
szczypiorek

3. Farsz z łososia
mała porcja wędzonego łososia
4 łyżki mascarpone
skórka i sok z 1/2 cytryny
pieprz i tymianek do smaku

4. Farsz ziemniaczany
1 twarde jabłko
3 ugotowane ziemniaki
2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
3 kiszone ogórki
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji

5. Farsz brzoskwiniowy
2 brzoskwinie z puszki drobno posiekane
4 łyżki miękkiego masełka
1 łyżeczka curry w proszku
8  posiekanych zielonych oliwek
sól, pieprz

6. Farsz z makreli
1 puszka makreli w pomidorach
1 winne jabłko pokrojone i zeszklone na maśle
1 posiekana papryczka chili bez pestek
ketchup do smaku

7. Farsz wiosenny
garść posiekanych liści szpinaku, rukoli i bazylii
1 kremowy twarożek śmietankowy
posiekany ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
suszone zioła włoskie
łyżeczka kaparów\
sól, pieprz

Ufff... za pięć dwunasta ale zdążyłam... Gwarantuję, że wykonanie każdej z powyższych opcji nie zajmuje więcej niż 10 minut. Do dzieła!

Jeśli chcecie to w komentarzach podzielcie się swoimi propozycjami na Wasze ulubione faszerowane jajka.

Z kobiecym przesłaniem - Wesołego Alleluja!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza