niedziela, 8 października 2017

KREMOWA ZUPA DYNIOWA

Zgodnie z obietnicą złożoną na FB - > dokładnie TUTAJ, dotrzymuję słowa i dzielę się przepisem na zupę dyniową. Mój eksperyment okazał się zjadliwy, ba podobno nawet efekt końcowy był bardzo pyszny. Mam więc śmiałość dzielić się przepisem z resztą świata.

Składniki:

ok 1 kg obranej dyni, pokrojonej w kostkę

5 ziemniaków

2 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

posiekana natka pietruszki

płaska łyżka curry

łyżeczka kurkumy

łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chilli

litr bulionu warzywnego

4 łyżki sezamu

puszka mleka kokosowego

3 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:
ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na małe kawałki. Na oleju kokosowym (lub ew. też może być zwykły. Kokosowy daje ładny aromat.) przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dokładamy do tego dynię, ziemniaki i marchewkę - wszystko podsmażamy, na końcu dodajemy przyprawy i zioła. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Następnie gotujemy je pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy do zupy mleko kokosowe i całość miksujemy. Zupa najlepiej smakuje z grzankami, posypana pietruszką i odrobiną sezamu. SmaczneGo!

PS. Gwarantuję, że porcja tej zupy dobrze Was rozgrzeje i zapewni odczucie jesiennych klimatów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz