Zgodnie z obietnicą złożoną na FB - > dokładnie TUTAJ, dotrzymuję słowa i dzielę się przepisem na zupę dyniową. Mój eksperyment okazał się zjadliwy, ba podobno nawet efekt końcowy był bardzo pyszny. Mam więc śmiałość dzielić się przepisem z resztą świata.
Składniki:
ok 1 kg obranej dyni, pokrojonej w kostkę
5 ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
płaska łyżka curry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
litr bulionu warzywnego
4 łyżki sezamu
puszka mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na małe kawałki. Na oleju kokosowym (lub ew. też może być zwykły. Kokosowy daje ładny aromat.) przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dokładamy do tego dynię, ziemniaki i marchewkę - wszystko podsmażamy, na końcu dodajemy przyprawy i zioła. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Następnie gotujemy je pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy do zupy mleko kokosowe i całość miksujemy. Zupa najlepiej smakuje z grzankami, posypana pietruszką i odrobiną sezamu. SmaczneGo!
PS. Gwarantuję, że porcja tej zupy dobrze Was rozgrzeje i zapewni odczucie jesiennych klimatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz