piątek, 29 czerwca 2018

Weekendowa tarta porzeczkowa

Obiecałam i jest. Przepis na prostą, szybką i pyszną tartę porzeczkową.

CIASTO:
1,5 szklanki mąki tortowej
100g masła
5 łyżek zimnej wody
1 żółtko
1/3 szklanki cukru pudru

MASA:
500 g czarnych, dojrzałych porzeczek
pół szklanki cukru białego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:
masło do wysmarowania formy
odrobina bułki tartej do wysypania formy na tartę

WYKONANIE:
Suche składniki ciasta wymieszać, następnie dodać pokrojone masło i posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Foremkę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i odciąć kilka pasków dekoracyjnych na wierzch, resztą wyłożyć formę, dokładnie wylepić brzegi, a następnie nakłuć spód widelcem.

Porzeczki przebrać, oczyścić z ogonków i umyć. Następnie wymieszać z cukrem białym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Masę wyłożyć na ciasto. A następnie przykryć ją kilkoma paskami cista.

Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180°C przez ok 35/40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz