sobota, 5 października 2019

Sezonowe placki dyniowe

Śpieszę do Was z prostym i szybkim przepisem na sezonowe placuszki dyniowe dla 5-6 osób.
Składniki:
400 gram obranej i startej dynii
200 gram mąki
4 jaja
200 ml mleka
100 gram miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram masła
odrobina soli
orzechy włoskie
owoce - jabłka, sliwki
100 ml syropu klonowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Obraną i startą na grubych oczkach dynię przełóż do sporej miski, dodaj proszek do pieczenia, mąkę, mleko, jaja, sól i miód. Dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gęste. Następnie na patelni rozgrzej olej z masłem. Na rozgrzanym tłuszczu smaż na złoty kolor okrągłe placuszki, gdy będą jeszcze gorące ułóż na nich orzechy, pokrojone kawałki jabłek i śliwek. Na koniec polej całość syropem klonowym i zjedz ze smakiem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz