poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Warsztaty i konferencja „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa”

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie we współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Olsztynie oraz Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie realizują operację pod nazwą: „Krótki łańcuch dostaw i RHD jako determinanty rozwoju lokalnego rolnictwa”.
Projekt jest realizowany w formie 10 dwu-dniowych warsztatów oraz konferencji, które mają ułatwić wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy naukowcami, mieszkańcami obszarów wiejskich i przedsiębiorcami rolnymi, kołami gospodyń wiejskich oraz producentami żywności, którzy uczestniczą w rozwoju obszarów wiejskich.

Uczestnicy warsztatów zdobędą praktyczną wiedzę w zakresie przetwarzania surowców (mleka, mięsa  owoców) i tworzenia krótkich łańcuchów dostaw jako ważnego elementu małego przetwórstwa w sektorze rolno-spożywczym. Natomiast uczestnicy konferencji będą mieli okazję na pozyskanie i wymianę wiedzy w zakresie systemów jakości żywności, ich certyfikacji i wdrożenia, marketingu produktów rolnych oraz ich promocji.

Warsztaty odbędą się w Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego i weźmie w nich udział 150 osób, w tym 60 z województwa podlaskiego oraz po 30 z województw: kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i mazowieckiego.

Warsztaty odbędą się w następujących terminach:
19-20.08.2019 r.
26-27.08.2019 r.
29-30.08.2019 r.
02-03.09.2019 r.
05-06.09.2019 r. 
12-13.09.2019 r.
16-17.09.2019 r.
19-20.09.2019 r.

Konferencja zaplanowana jest na 25 września 2019 r. i będzie w niej uczestniczyć 200 osób (150 osób, które wzięły udział w warsztatach oraz 50 dodatkowych osób zainteresowanych przetwórstwem, RHD, oraz wymianą doświadczeń).

Na konferencji zostaną poruszone następujące zagadnienia:
Małe przetwórstwo rolno-spożywcze w świetle ustawy.
Bezpieczeństwo żywności.
Identyfikowalność i autentyczność surowca.
Etyka  w przetwórstwie żywności.
Przetwórstwo darów lasu.
Przetwórstwo ziół, roślin i kwiatów.
Sprzedaż wytworzonego produktu, kanały dystrybucji, możliwości w oparciu o social media.
Dyskusja moderowana – producenci żywności na poziomie gospodarstwa, naukowcy, doradcy – wymiana doświadczeń.

Osoby zainteresowane udziałem w konferencji mogą zgłaszać chęć uczestnictwa do 13.09.2019 r. pod nr telefonu 86 2758902, lub e-mailem na adres kkuteszko@odr-szepietowo.pl.

Ponadto w ramach projektu zostanie przygotowana publikacja pokonferencyjna, opublikowane zostaną informacje w Internecie, prasie oraz zostanie przygotowana audycja telewizyjna.

Celem projektu jest zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.

Więcej informacji TUTAJ

1 komentarz:

  1. Dzień dobry. Nas interesują szkolenia i certyfikacja z łańucha produktu, a dokładniej coś takiego jak wymagania systemu FSC-STD-40-004 V3-0 szkolenie. Może jest ktoś tutaj w stanie polecić jakąś firmę, które realizuje skutecznie tego typu szkolenia?

    OdpowiedzUsuń